Sve mane subvencija za kupovinu stana

Bez autora
Feb 13 2012

Subvencionisani stambeni krediti u poređenju sa komercijalnim imaju specifičnosti. Jedna je da stan koji se kupi na ovaj način ne može da se iznajmi ili proda prvih pet godina, a delimična prevremena otplata se odnosi i na pozajmicu banke i države. Subvencionisani kredit mogu da dobiju građani čija plata ne prelazi 150.000 dinara. Moguć je, međutim, apsurd da kredit ne dobije čovek koji ima veća od ovih primanja, a dobije bračni par sa ukupno 299.000 dinara primanja. U slučaju raskida ugovora sa bankom ili bilo kog drugog razloga kada se banci isplaćuje kredit u celosti, građanin mora da otplati u celosti i deo kredita iz budžeta. Ako je reč o delimičnoj prevremenoj otplati, ona se obavlja u srazmernom iznosu otplate duga i prema banci i prema državi. Stan kupljen uz pomoć ovog kredita ne može da se iznajmljuje i prodaje u pet godina nepokretnosti. Marža je prilično visoka ako se ima u vidu da za komercijalne kredite u pojedinim bankama iznosi oko tri odsto.

Sve mane subvencija za kupovinu stanaSubvencionisani stambeni krediti u poređenju sa komercijalnim imaju specifičnosti.

Jedna je da stan koji se kupi na ovaj način ne može da se iznajmi ili proda prvih pet godina, a delimična prevremena otplata se odnosi i na pozajmicu banke i države.

Mesečna zarada

Limit - Subvencionisani kredit mogu da dobiju građani čija plata ne prelazi 150.000 dinara. Moguć je, međutim, apsurd da kredit ne dobije čovek koji ima veća od ovih primanja, a dobije bračni par sa ukupno 299.000 dinara primanja.

Raskid ugovora

Provizija - U slučaju raskida ugovora sa bankom ili bilo kog drugog razloga kada se banci isplaćuje kredit u celosti, građanin mora da otplati u celosti i deo kredita iz budžeta. Ako je reč o delimičnoj prevremenoj otplati, ona se obavlja u srazmernom iznosu otplate duga i prema banci i prema državi.

Kamata i prodaja

Cena - Stan kupljen uz pomoć ovog kredita ne može da se iznajmljuje i prodaje u pet godina nepokretnosti. Marža je prilično visoka ako se ima u vidu da za komercijalne kredite u pojedinim bankama iznosi oko tri odsto.

Razlike kvadrata

Minus - U slučaju da podnosilac zahteva već ima stan u vlasništvu, može uzeti kredit samo u visini razlike u vrednosti već postojećeg stana i stana koji želi da kupi, što značajno smanjuje njegov manevarski prostor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik